2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Sėkmė ar Sėkmė?

Kuo skiriasi sėkmė, nuo sėkmės? Aš rimtai :)

Lietuvių kalboje sėkmė ir pasisekimas yra labai artimos reikšmės. Tuo tarpu anglų kalboje, tai kas mūsuose vadinama vienu žodžiu, turi dvi visiškai skirtingas reikšmes.

Luck, lietuviškai pasisekimas (dažniau sėkmė), nutikimas, kai žmogui tiesiog atsitinka kažkas gero. Tarkim loterijos bilietas, ar palikimas, ar...  Nesvarbu. Tai tiesiog nepelnytas gyvenimo pagerėjimas, dėl kurio nebuvo nieko padaryta, ar indėlis buvo toks menkas, kad į jį galima nekreipti dėmesio.

Success, lietuviškai sėkmė, kai žmogus savo pastangomis pasiekia rezultato. Tai gali būti pasiekimai profesinėje veikloje, sporte, ar santykiuose. Žmogaus gyvenimas pagerėja dėl to, kad jis kryptingai darė žingsnius tam, kad pasiektų užsibrėžto tikslo.

Dar vienas pastebėjimas... Yra žmonių (ir tokių nemažai), kuriems atrodo, kad sėkmingi žmonės visko pasiekė dėka atsitiktinumų virtinės, nutikusios jų gyvenime. Jie mano, kad tai, kaip sėkmingi žmonės dabar gyvena, ar kokie yra - pasisekimas, turintis mažai bendro su pastangomis. Įdirbį jie nubraukia ir mato tik tai kas lieka išorėje - turtas, žinomumas, atletiškas sudėjimas... 

Ir.. jie klysta. Tie sėkmingieji, patys pasirinko tokiais būti. Darė žingsnius, klaidas, mokėsi iš jų, taip kartojo daug kartų, kol pasiekė to ką buvo užsibrėžę. Kas dažnai atrodo pasisekimas (luck), iš tikro yra sėkmė (success).

Aš pats, kažkada tikėjau pasisekimu, kol galų gale supratau, kad tik nusprendęs būti sėkmingu, galiu tokiu tapti.

Ką manote jūs? Pasidalinkite komentaruose.

Sėkmės ir laimingesnio gyvenimo!
J.

2 komentarai:

  1. Kiek supratau, pats aptari du pasiekimo (P) gyvenime modelius:

    (A) P = suma eilės pasisekimų;
    (B) P = suma eilės pastangų.

    Mano požiūriu abu jie yra klaidingi:

    A - nes labai retas kažką pasiekia, neįdėjęs sisteminių pastangų; didžioji dauguma kažką pasiekusių sunkiai ir ilgai dirbo savo tikslo link (kai tuo tarpu šis modelis tai ignoruoja);

    B - nes egzistuoja šimtai ir tūkstančiai pavyzdžių vienodai sunkiai, kantriai ir protingai dirbusių žmonių - gyvenime pasiekusių labai skirtingos reikšmės rezultatų - nes įvairios aplinkybės buvo palankesnės kažkuriems iš jų (tuo tarpu pasisekimo faktorių šis modelis ignoruoja)

    Teisingesnis modelis būtų toks:

    (C) P = suma eilė (pastangos * pasisekimas)

    Tavo bendra mintis gera - pastangų didinimas yra vienintelis mūsų kontroliuojamas pasisekimo gyvenime didinimo faktorius, tačiau nereikėtų manyti, jog jis yra viską apsprendžiantis (i.e. neva kiekvienas daugiau gyvenime pasiekęs yra idėjęs daugiau / protingesnių pastangų už mažiau pasiekusius).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hadrian, sutinku, kad tavo aprašytas modelis dar teisingesnis.
    Sėkmingi žmonės jiems pasitaikusias progas (pasisekimus), išnaudoja savo naudai dėl to, kad deda pastangas. Nesėkmingi - juos tiesiog ignoruoja.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.