2012 m. kovo 30 d., penktadienis

"Nekenčiu savęs"...

Klausimas: "Ką turėtumėte labiausiai mylėti?" Jis užduotas klaidingai, dėl vienos, labai aiškios, priežasties – "turėtumėte", reiškia, kad įsipareigojate kažkam, o sferoje apie kurią kalbame – emocijas, pojūčius, mintis, įsipareigojimų nėra ir būti negali.

Jei užduočiau jį: "ką norėtumėte labiausiai mylėti?" greičiausiai gaučiau klaidinančių atsakymų: tėvus, vaikus, sutuoktinį/partnerį, augintinį. Ir retai atsakymas pasitaiko (bent jau mano praktikoje): "save."

Itin dažnas reiškinys, kai žmonės puldinėja nuo vieno kraštutinumo prie kito, ir tas puldinėjimas varo juos į neviltį. Jie persivalgo, po to laikosi dietos, po to vėl persivalgo. Vartoja alkoholį, po to save keikia už tai, ką jie "nuveikė" būdami neblaivūs. Pyksta ant vaiko, sutuoktinio, kolegos, po to gailisi, kad taip pasielgė. Persidirba, yra neištikimi, neatsargiai vairuoja, atidėlioja, svaiginasi, badauja, nesirūpina savimi... ir po to sako sau – "nekenčiu savęs, už tai ką padariau!"

Neapykanta nemalonus jausmas. Būti nekenčiamam yra sunku, visi esame tai patyrę. O kaip jaustis, kai nekenti savęs pats??? Tai siaubą kelianti emocija, užvaldanti visą save, persmelkianti ir bauginanti. O kaip baisu, kai tai vyksta su tavimi pačiu, su žmogumi, kuris, norėtum, kad būtų geriausias tavo draugas, kuris labiausiai tave mylėtų, tačiau tavęs dabar nekenčia?

Kaip tokiu atveju elgiamės mes, o tiksliau mūsų dalys?

Šis mechanizmas atsiranda dėl ankstesnių traumų. Traumos žmonėse suformuoja gynybas, dalis saugančias mus nuo galimų, pasikartosiančių traumų. Konkrečiai kalbant, neapykanta sau, tai patirto psichologinio, ar/ir fizinio, ar/ir seksualinio smurto pasekmė. Aukoje susiformuoja dalis, kuri nukreipia agresiją pati į save, taip sumažindama skriaudėjo sukeliamą skausmą, ar leidžianti jo iš viso išvengti. Pavyzdžiui, save mušti skauda mažiau, nei leistis mušamam. Save menkinant galima išvengti kitų menkinimo, o  gal net ir susilaukti užuojautos. Taip susiformuoja gynybinė mūsų dalis, puolanti mus pačius, padedanti išvengti išorinės skriaudos.

Mums augant gynybinės dalys nežino, kada aplinkybės pasikeičia. Jos reaguoja į bet kokią panašią situaciją lygiai taip pat, tarytum tai būtų jau anksčiau matyta grėsmė, jei situacija kuo nors panaši į ankstesnę. Taigi, žmogus suaugus, jis turi tas pačias gynybas, kurios susiformavo (dažniausiai) vaikystėje, dėl traumų, o šios naudoja tuos pačius primityvius metodus, kurie buvo efektyvūs anksčiau, tačiau dabar tie metodai gali kenkti mūsų gyvenimui. Kitaip sakant, saugančios dalys yra užstrigusios laike.

Kaip "supažindinti" gynybininkus, su pasikeitusia situacija? Mano nuomone, pirmiausia reiktų nustoti save pulti. Lengva pasakyti, nustoti! Žinoma, jei darėte tai 30 metų, tai nepasikeis per vieną dieną. Tačiau tam padeda racionalus realybės suvokimas, sąmoningumas, aplinkos stebėjimas nevertinant, jausmų atskyrimas nuo veiksnių. Aš esu toks, koks esu, aplink mane atsitinka įvykiai, aš jaučiu jausmus. Stebėti save nepriekaištaujant, o su smalsumu ir nuostaba. Bandyti pažinti save tokį, koks esu čia ir dabar.

Jokiu būdu nesistenkite "sunaikinti" savo dalių, besielgiančių ne taip, kaip norite jūs (ar kitos dalys). Kuo daugiau stengsitės jas pakeisti, tuo labiau dalys priešinsis ir tuo gudriau ginsis. Pavyzdžiui žmogui jaučiant nerimą, ir dėl to nuolat valgant, nustojus valgyti nerimas niekus nedings. Gali būti kad prasidės jausmų neigimas, slopinimas kitais būdais, tačiau nerimas niekur nedings, pagrindinis jo šaltinis – trauma vis dar tebėra neišspręsta. Pavyzdys būtų toks: dėl skausmo kurį sukėlė apendikso uždegimas, gerti nuskausminančius. Skausmo nebejausite, tačiau pasekmės plyšus apendiksui, ir negavus reikiamo gydymo – mirtis. Tas pats su traumomis. Jos praneš apie save vienaip ar kitaip, ir vis viena kreips į save dėmesį.

Kai susipažinote su gynybomis, tomis jūsų dalimis, kurios saugo traumas, t.y. ištremtas iš jūsų sąmonės dalis, dabar galėsite prie jų saugiai prieiti, ir lygiai taip pat dėmesingai, jautriai ir nuoširdžiai su jomis susipažinti ir išgyventi, tai, ką jos neša savyje. Turėkite omeny, kad dabar jūs jau suaugęs žmogus, galite su tomis problemomis, kurios yra įstrigusios laike, susidoroti visiškai kitaip.

Taigi, grįžtant prie pagrindinės temos... Neapykanta sau – sunkus, varginantis ir dažnas jausmas, su kuriuo susidūrus norisi bėgti kuo toliau. Žmogui negalint žvelgti į save su meile, smalsumu ir empatija, jis bėga nuo šio jausmo ir pasineria į tai, kas leidžia užsimiršti, į tai, už ką jis savęs neapkenčia vėl ir vėl... Tai – savaime išsipildanti pranašystė, ir tik jūs galite ją nutraukti, pakeisti.
Išoriniai veiksniai tik nukreipia dėmesį nuo pagrindinės problemos ir įvairiais dirgikliais dengia apie save bandančią pasakyti traumą (dalį). Tarkim pykstu ant savęs, kad piktai kalbėjau su vaiku, todėl einu ir jam ką nuperku. Iššifravimas situacijos būtų toks: nauji daiktai ir apsipirkimas mane džiugina, jaučiu kontrolę pirkdamas, todėl jausmas, kad neteisingai pasielgiau su vaiku bus nuslopintas... iki kito karto.

Žinau, kad tokius žingsnius patiems žengti sunku. Tam reikia didelio ryžto ir drąsos, o labai dažnai ir pagalbos iš šalies.

4 komentarai:

  1. Visu pirma noreciau labai padekoti uz si straipsni. Labai artima ir pazistama. Taciau aklaviete tikrai isisenyjusi. Tad ta Jusu mineta "pagalba is salies" tai butu psichologai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, parašėte dėkingą komentarą ir tai mane nudžiugino, ačiū Jums.
      Minėta pagalba iš šalies, tai būtų žmonės, galintys Jums padėti įsigilinti į save - koučeriai, treneriai, psichologai, konsultantai dirbantys saviugdos srityje. Jų gretose esu ir aš, tad, jei manote, kad paliečiau jautrią stygą, džiaugsiuos galėdamas Jums padėti.

      Panaikinti
    2. Dekoju uz Jusu greita atsakyma. Meginau ieskoti pagalbos, taciau galbut ta pagalba buvo nevisiskai tiksli o gal tiesiog nepriimta manes pacios. Del to domiuosi - kur ieskoti, ko paklausti, informacija, saltiniai ir pan. Kaip Jusu siuloma pagalba gali buti iguvendinta?

      Panaikinti
    3. Julija, parašykite man tiesiogiai, elektroniniu paštu ar skype, pakalbėsime apie tai.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.