2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

Miegas - būtina mūsų gyvenimo dalis

Pastaruoju metu daug miegu. Nusprendžiau, kad užteks save varginti miego trūkumu. Sunkiai, tačiau po truputį persukinėju savo dienotvarkę taip, kad joje būtų pakankamai laiko miegui, ir jis "ištiktų" taip, kad derintųsi su mano dienotvarke.

Ką daro miegas?

Miegant išsiskiria būtinas mūsų funkcionavimui hormonas - melatoninas, reguliuojantis daug organizmo funkcijų. Apskritai dokumentuota, kad ilgiausiai be miego išbuvęs žmogus nemiegojo 264 valandas (11 parų). Nemigos metu jam pasireiškė trumpalaikės atminties ir koncentracijos sutrikimai, paranoja, haliucinacijos. 

Miegas padeda reguliuoti apetitą. Esant jo trūkumui mitybos sutrikimai. Antsvorio problemos, ar net diabetas.

Miegas, tai būdas apdoroti gautą per dieną informaciją, ir ją apibendrinti. Posakį "rytas už vakarą protingesnis" mūsų protėviai naudoja jau seniai, dabar apie tai kalba ir moksliniai tyrimai.

Per sapnus palaikome ryšį su savo pasąmone, taip gauname labai vertingos informacijos apie tai kas vyksta mūsų gyvenime, mes informuojami, kokios problemos mus kamuoja iš tikro, ir kokias mes susikuriame galvoje.

Yra manymų, kad net trumpas numigimas (15-30 minučių), gali pagerinti jūsų savijautą, pakelti nuotaiką, padeda susitelkti.

Ir pabaigai keletas faktų apie miegą:
  • Pasaulyje nežinoma nei viena gyvūnų rūšis, kuri nemiegotų.
  • Septyniolika valandų nuolatinės veiklos, reikalaujančios budrumo mažina bendrą sąmoningumą tiek pat kiek 0.05 promilės alkoholio.
  • Daugiausia tyrimų apie miegą padaryta per paskutiniuosius 25 metus.
  • Net nedidelis triukšmas ar šviesa sklindanti iš jūsų naktinio laikrodžio, gali trikdyti miegą.
  • Tėvai "neprimiega" maždaug 400-750 valandų per pirmus vaiko metus.
  • Ar žmogus nemiega, negalima pasakyti be medicininio patikrinimo. Žmonės gali trumpam numigti net atvertomis akimis, patys to nepastebėdami.
  • Nesitreniruojant prisiminti sapnų, po 5 minutės po nubudimo pamirštate apie pusę sapno, po 10 minučių -  90% sapno nebeprisiminsite.
Ar jūs miegate pakankamai?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.