2012 m. balandžio 16 d., pirmadienis

Pagrindiniai vidinių dalių vaidmenys IFS modelyje

Ankstesniuose įrašuose pasakojau apie įvairias dalis, vaidinančias skirtingas roles: vidinį kritiką ir čempioną, vidinį griovėją, tikrąjį aš.

Šiame įraše noriu apibendrinti tai, ką jau esu išdėstęs anksčiau, ir suteikti aiškesnį vaizdą pagrindinėms rolėms, kurias vaidina mūsų vidinės dalys. Dėstydamas remsiuosi IFS (Internal Family Systems – vidinės šeimos sistemų – aut. vert.) modelio sąvokomis.

Truputis istorijos. Prieš maždaug 20 metų, psichoterapeutas dr. Richard C. Schwartz pastebėjo, kad klientai kalba apie save, tarytum apie atskiras savo pačių dalis, turinčias savo nuomonę, jausmus, supratimą. Naudodamas sisteminį priėjimą ir atsižvelgdamas į asmenybės daugialypiškumą jis sintezavo šiuos du atskirus požiūrius į vientisą modelį, sėkmingai taikomą terapijoje ir konsultavime.
Asmenybės dalys jau seniai nebuvo naujiena, jas nagrinėjo ir kiti psichologai, pavyzdžiui Froidas (ego, superego) ar Adleris savo transakcinėje analizėje (vaikas, tėvas, suaugęs). Tačiau dr. Schwartz itin daug dėmesio skyrė dalių tarpusavio santykiams. Taip, stebėdamas kokias vertingas roles vaidina dalys, jis išplėtojo visą IFS modelį.

Dalys:
Sąmonė, IFS požiūriu, pasidalinusi į keletą subasmenybių (mažų žmogučių mūsų viduje), kiekvieną su savo prisiminimais, interesais, jausmais ir požiūriu. Labai svarbu suprasti, kad visos dalys veikia mūsų labui, rolės kurias jos prisiima, skirtos tam, kad apsaugotų mus nuo skausmo (dvasinio ar fizinio), net jei atlikdamos savo rolę dalys kenkia mūsų produktyvumui ar visaverčiam funkcionavimui; pavyzdžiui norėdama numalšinti jaudulį dalis paskatina rūkyti, net jei ir sąmoningai suprantame, kad tai kenkia mūsų sveikatai. IFS požiūriu visos mūsų dalys yra priimtinos ir geros, su jomis nereikia kovoti, jų gąsdinti ar norėti jų atsisakyti.
Su dalimis, kurios mums "padeda ekstremaliai", dirbame konsultacijų metu, siekdami su jomis susipažinti, suprasti kodėl jos vaidina prisiimtą rolę, ir kai galime joms padėti pasikeisti. Pagrindinės rolės yra dvi: Saugotojai (Protectors - angl.) ir Išstumtieji (Exiles - angl.) Taip pat yra mūsų sąmonės šerdis, ašis, ar svarbiausia dalis – Savasis aš (Self - angl.).

Išstumtieji neša nemalonių emocijų, kurių traumos metu žmogus negalėjo metabolizuoti (išgyventi, išjausti, suvokti), naštą. Šios dalys slepia nemalonius prisiminimus ir su jais asocijuotus jausmus: gėdą, pyktį, liūdesį, baimę. Traumai įvykus jausmai ir / arba prisiminimai išstumiami iš sistemos (sąmoningai jie nebesuvokiami), pasąmonėn, tačiau jie niekur nedingsta ir, pasitaikius progai, bando sugrįžti atgal, iškilus traumą primenančioms situacijoms. Taigi, išstumtieji, tarytum vaiduokliai filmuose, mums vis primena apie savo buvimą, apie skausmo ar gėdos naštą, juos slegiančią.

Kita rolė – Saugotojai, tai dalys, kaip minėjau, besistengiančios visais įmanomais būdais apsaugoti mus nuo fizinio ar dvasinio skausmo, kurį neša Išstumtieji.  Saugotojai būna dviejų tipų:
  • Valdytojai (Managers - angl.) jie dažniausiai taiko sudėtingas strategijas – racionalizuoja, gesina jausmus, įtakoja santykius, kritikuoja, skatina būti meiliais ar siekti karjeros aukštumų. Žodžiu, daro viską, kad tik nejaustume tuštumos, sunkumo ar skausmo viduje, kai pasiliekame patys su savimi.
  • Ugniagesiai (firefigters - angl.) naudoja primityvias strategijas skausmui, nerimui, gėdai malšinti. Jie nesukuria intelektualios apsaugos sistemos, užtat nukreipia dėmesį į paprastus, primityvius trumpalaikį pasitenkinimą sukeliančius veiksmus – maistą, seksą, alkoholį, narkotikus, kartais didelius sportinius krūvius. Kai tik Išstumtasis primena apie save per nemalonius jausmus, Ugniagesys(iai) puola juos gesinti, kaip anksčiau pateiktame pavyzdyje su nerimu ir rūkymu.

Po dalimis slepiasi Savasis aš (tikrasis aš, siela, asmenybės šerdis). Savasis aš žiūri į kitas dalis ramiai, smalsiai, nuoširdžiai, su užuojauta, priima jas tokias kokios jos yra, empatizuoja joms. Net ir labai sutrikdytos asmenybės kartais gali pasiekti Savąjį aš, kai kitos dalys nurimsta. Būdami Savyje, galime išklausyti dalis, suvokti jų nešamą naštą, per empatiją ir užuojautą padėti joms išgyventi slegiančius jausmų. IFS konsultanto ar saviterapijos tikslas – prieiti prie Savojo aš ir iš jo pasiekti Saugotojus bei Išstumtuosius.

Tiek apie asmenybės dalis IFS modelio požiūriu. Apie sąveikas tarp jų, laukite kitų įrašų :)


Šaltiniai:
Knyga Self Therapy – Jay Erley
The Center for Self Leadership

Iliustracija iš Jay Erley knygos Self Therapy

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.