2012 m. sausio 21 d., šeštadienis

Gyventojai mūsų viduje

Po kurio laiko susikaupiau ir nutariau, kad laikas prisėsti ir parašyti kai ką rimtesnio, temą, į kurią reiktų pasigilinti daugiau, ir kuri aktuali kiekvienam mūsų, einančiam saviugdos keliu.

Ta tema, tai gyventojai, gyvenantys mumyse. Ne, tai ne fiziniai gyvūnai (parazitai ar gerosios bakterijos), tai mūsų pasąmonės gyventojai. Ir kaip pamatysite - jų ne vienas ir ne du būna.

Pradėkime nuo to, kad mumyse visuose, vos užgimus, yra Tikrasis Aš. Tai mūsų esybė, mes, tokie, kokie esame iš tikrųjų - sveikos, drąsios, sąžiningos ir logiškos asmenybės.

Mums augant, neišvengiamai patiriame traumų, didesnių ar mažesnių, ir taip mumyse atsiranda gynybiniai mechanizmai, apsaugantys Tikrąjį Aš nuo realybės, kuri jį traumuoja. Panašiai, kaip susižeidus odą užauga randas, taip ir sužalojus Tikrąjį Aš, ant jo susidaro emocinis randas, apsaugantis jį nuo kitų sužeidimų.

Taip pradeda formuotis kiti veikėjai mūsų pasąmonėje. Vienus jų suformuojame mes - tam kad apsaugotume, savo Tikrąjį Aš nuo psichologiškai toksiškos aplinkos. Taip gimsta, o gal tiksliau būtų sakyti, neužauga mūsų viduje gyvenantis vaikas - mažas žmogutis, kuris vis dar tebeturi vaikystėje nepatenkintų poreikių.

Mums augant, dalis Tikrojo Aš atsiskiria, surandėja, ir tampa suaugusio įvaizdžiu, tokiu, kokį suformavo gyvenimas, ir  kuris gali skirtis nuo Tikrojo Aš kaip diena ir naktis. Tai mūsų Netikras Aš, aš išmokytas būti tokiu, kad galėtų išgyventi. 

Beje, toje pačioje pasąmonėje gyvena ir parazitai - gyventojai, kuriuos apgyvendino ten žmonės, darę mums didžiausią įtaką ir labiausiai mus traumavę. Tėvai, mokytojai, giminaičiai, gali būti ir bendraamžiai. Jie taip pat gyvena mūsų pasąmonėje ir verčia mus elgtis bei jaustis taip, kaip mus "užprogramavo" anksčiau mūsų gyvenime buvę svarbūs žmonės.

Šie gyventojai dar turi veikiančias savo dalis, kurios tarpusavyje besijungdamos formuoja naujus gyventojus. Pavyzdžiui vidinis čempionas, tai nuosavų ir svetimų gyventojų dalių mišinys, padedantis mums augti, palaikantis ir globojantis. Arba vidinis griovėjas (sabotažininkas) - dažniausiai parazituojančių gyventojų dalių mišinys, žlugdantis pasitikėjimą savimi ir verčiantis elgtis neproduktyviai.

Kai kurios tų dalių gana aiškiai pastebimos - atrodo, galime girdėti savo ar kito žmogaus balsą mums aiškiai sakant, itin dažnai tai pasitaiko nesėkmės atveju: "Kvailys! Galėjau būti ___________...". Kitos dalys, kaip anksčiau aprašytas griovėjas, veikia visiškai tyliai, ir net nesuvokiame, kad jos yra, kol sąmoningai jų netyrinėjame.

Taigi, kol kas tiek, apie visus gyventojus kartu :)

O Jūs ar galite identifikuoti savyje ką nors? Jei galite ir norite, pasidalinkite komentaruose.

Laimingos dienos!
J.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.