2012 m. liepos 4 d., trečiadienis

Progresas saviugdoje, arba maži žingsniai dideliems pokyčiams

Jau tampa tradicija, kad blogo įrašų temas "pamėtėja" klientai, tad nenuostabu, jog ir šis atsirado aptariant kliento progresą. (Apie savo klientus kalbu vyriškąja gimine, nesvarbu tai vyras, ar moteris.) 

Su juo dirbame ne vieną mėnesį ir klientui atrodė, kad iš to, ką nuveikėme, nevyko joks progresas, juo labiau, kad klientas turi polinkį nuvertinti savo nuopelnus. Atsigręžėme atgal ir pažiūrėjome, kas įvyko jo gyvenime nuo momento, kuomet pradėjome darbą, iki dabar. Pokyčiai, nors nelabai ryškūs, tačiau buvo. Tai mane paskatino parodyti jų potencialą kliento ateityje, ilgesnio laikotarpio perspektyvoje.

Kad būtų vaizdingiau iš bičiulio Giedriaus pasiskolinau metaforą apie šaudymą. Įsivaizduokite, kad šaudote į tolimus taikinius. Kiekvienas, net nedidelis, milimetro, pokrypis gali reikšti, kad pataikysite į dešimtuką, arba kad prašausite pro šalį. Reiškia, jog nedideli jūsų veiksmai šiandieną, įtakos kaip gyvensite po ilgesnio laikotarpio. Arba palyginkime su buriavimu. Penkių laipsnių nuolatinė paklaida, plaukiant tolimą atstumą, reikš, kad atsidursite visiškai ne ten, kur norėjote.

Kad įsivaizduotume, kaip nedideli pokyčiai gali radikaliai pakeisti gyvenimą, pavyzdžiu imkime pinigus. Tarkime, kad kas dieną atsidėtumėte po 5 Lt. (Tai nelabai didelė suma, kurią daugelis šeimų gali sutaupyti per dieną.) Per mėnesį gautųsi 150 Lt. Per metus – 1800 Lt. Jei tuos pinigus investuotumėte su 5% metine grąža, ir kas metai papildytumėte investicinę sąskaitą tais 1800 Lt, po dešimties metų sąskaitoje turėtumėt beveik 43 000 Lt. Ech... jei kas dieną būčiau atsidėjęs po 5 litus...

Darydami nedidelius žingsnelius šiandien, įtakojame, kaip mūsų gyvenimas atrodys rytoj, po metų ar po dešimties. Jei vakar neprogresavome, tai nereiškia, kad tobulėti negalime šiandieną. Daugelis sutiktų žmonių nieko nekeičia todėl, jog nesupranta, kad pokyčiai gali įtakoti gyvenimą ilgesniame nei keleto mėnesių laikotarpyje, arba galvoja, kad viskas pasikeis staiga, tarytum burtų lazdele pamojus. Taip, besitikint netikėtų pokyčių ir aktyviai nieko nedarant, eina dešimtys tylios desperacijos metų, kai tuo tarpu, net ir menkas pozityvus progresas, būtų padaręs įtaką. "Žmonės pervertina, ką gali padaryti per vienerius metus, ir nuvertina, ką gali nuveikti per dešimtį metų" – sako Bodo Schafer.

Neaugdami, nesigilindami į save, netobulindami savęs, mes kas dieną prarandame galimybę sukurti geresnį savo gyvenimą: po metų, po penkių, po dešimties, nes šiandieną tas nedidelis pokytis atrodo menkavertis, o dažnai ir priešingai – gadinantis gyvenimą. Saviugdos rezultatas neatsiranda iš niekur. Jis reikalauja investicijų: laiko, emocijų, energijos, kartais ir finansinių. Tai dažnai sunkus ir skausmingas procesas, nes tenka priimti save ir savo praeitį tokius, kokie esame iš tikrųjų. Tai gąsdina, atstumia; juk norisi ko nors paprasto ir greito, malonaus, nekeliančio nemalonių jausmų... Kaip greito maisto: šiandien skanu, tačiau kas dieną jį valgant, po dešimties – dvidešimties metų galime užsirašyti į eilę pas širdies ir kraujagyslių ligų specialistą ar onkologą. 

Jei dabar galėtumėte būti kitokiu žmogumi:
  • labiau savimi pasitikėti,
  • geriau suprasti save ir kitus,
  • būti drąsesniu,
  • efektyviai išnaudoti darbo ir poilsio laiką,
  • būti kūrybinga asmenybe,
  • gebėti spręsti iškylančius konfliktus,
  • užsitikrinti finansinę savo ir artimųjų gerovę,
... ar būtumėte pasirinkę prieš 10 metų daryti nedidelius, nuoseklius žingsnius savęs pažinimo ir tobulinimo link? Turbūt dabar jau būtumėte viršiję savo lūkesčius.

Jei skaitote šį įrašą, greičiausiai norite geresnio savęs. Taip pat tai reiškia, kad renkatės skaityti įrašą, o ne žiūrėti televizorių ar užsiimti kita veikla. Ir reiškia, kad šią akimirką galite rinktis: eiti saviugdos keliu ar neiti, kokiu greičiu eiti ir kuria kryptimi – visa tai jūsų pasirinkimai. Tiems, kurie nusprendė, kad nori pradėti keistis geresnio savęs link, pradėti įgyvendinti savo transformavimo projektą, pasiūlysiu 30 savaičių savęs pažinimo programą (nemokamą), kuri greitai pasirodys mano tinklapyje. Norėdami joje dalyvauti, turėsite kas dieną skirti sau bent po 10 minučių. Man atrodo, tai nėra daug, sakyčiau tai net labai mažai. Apie pačią programą pranešiu atskiru įrašu, tad siūlau iš anksto užsiprenumeruoti blogo įrašus elektroniniu paštu, ar per RSS.

Beveik kiekvienas žmogus, gali gali pakeisti savo gyvenimą į sąmoningesni, laimingesnį tikslingesnįnuolatos darydamas sąmoningus, nedidelius žingsnelius. Kad užaugtų toks, kokiu norėtų būti šiandien.

Prisipažinsiu, aš ir pats norėčiau, kad toks, koks esu dabar, būčiau buvęs prieš 20 metų. Dabar būčiau gerokai brandesnė, nuoseklesnė, drąsesnė, žaismingesnė, kūrybingesnė, sąžiningesnė, atviresnė, laimingesnė asmenybė. Tačiau žinau, kad šiandieną, nuosekliai ir daug investuodamas į savęs pažinimą toks tapsiu. Ar su keliausime šiuo keliu kartu? Kiekvienas savuoju, tačiau bendra kryptimi – geresnio savęs link. Pabaigai kinų patarlė: "Kada geriausias laikas sodinti obelį? Prieš 20 metų. Kada kitas geriausias laikas? Dabar."

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.