2012 m. vasario 4 d., šeštadienis

Vidinis kritikas ir vidinis čempionas


Tęsiame toliau apie gyventojus mūsų viduje. Šį kartą - truputį plačiau apie vidinį kritiką ir čempioną. Tai du, priešingo poliariškumo, jūsų vidaus gyventojai, kiekvienas turintis savo paskirtį.

Kritikas. Tai jus teisiantis, moralizuojantis ir „parodantis vietą“ vidinis gyventojas. Mūsų tikrasis aš nesupranta, ką reiškia „būti blogam“. Toks supratimas įgyjamas augant, stebint aplinkinių ir savo reakcijas į įvairias situacijas. Augant sveikoje aplinkoje, vidinis kritikas išmoksta situacijas, kurios prieštarauja mūsų moraliniam kompasui ir, per nerimą, signalizuoja, kad mūsų elgesys kelia pavojų mūsų saugumui.

Didžiąją laiko dalį turėtume tiesiog gerai jaustis su savimi. Tai natūraliai įgimta savybė – pagarba savo tikrajam aš, kitaip tariant savigarba. Gerai jaustis, nereiškia kad neturėtume jausti kitų jausmų (kaip sakiau kritikas signalizuos jei elgsimės nemoraliai).

Savigrauža, savęs kaltinimas, į save nukreipta agresija – kritiko, įdiegto per traumas, kuris neturi nieko bendra su mūsų tikruoju aš, darbas. Kaip rašiau, laikui bėgant mūsų viduje atsiranda įvairių dalių (gyventojų), tad ir kritikų dažniausiai būna ne vienas. IFS (Internal Family System – angl.) psichoterapijos pakraipos specialistai teigia, kad pagrindiniai kritikai yra septyni.
  • Perfekcionistas – visa, ką darote, šis kritikas verčia jus daryti taip tobulai, kad atlikus darbą niekam nekiltų abejonių, kad jūsų darbas geriausias, ar pasiekimai didžiausi.
  • Kaltintojas neleidžia pamiršti to, ką bloga padarėte praeityje. Už tai, kad taip padarėte, jis neleidžia jums išlaisvinti iš kaltės ir pareigos jausmo. Šį kritiką dažniausiai suformuoja kilmės šeima ar kultas (kultūra).
  • Sabotažininkas rūpinasi, kad nepatektumėte į situacijas, kuriose gali tekti rizikuoti. Jis sabotuoja jūsų pasitikėjimą savimi, taip pasirūpindamas, kad liktumėt mažas, nepastebimas žmogutis, kuris nebus įskaudintas ar atstumtas.
  • Naikintojas – pats nuožmiausias ir sunkiausiai sukalbamas kritikas, stengiasi, kad jūsų tikrasis aš negyventų. Jo dėka jaučiatės „gyvenimo klaida“, neverti būti, neverti apskritai nieko. Jis sako: „saugiau nebūti, negyventi“.
  • Formuotojas pasistengia, kad atitiktumėte standartą suformuotą visuomenės, šeimos ar kulto (kultūros). Kiekvienas laisvos valios daigas ar saviraiškos forma, šiam kritikui – iššūkis ir grėsmė, nes jei neatitiksite suformuotos normos, jums gresia nemalonumai.
  • Darbdavys primena jums, kad turite nuolat dirbti, kitaip jūsų savivertė bus žema. Nuolat spausdamas dirbti, darbdavys dažnai skatina kitas dalis atidėlioti ar priešintis, taip nuolat šokinėdamas nuo vieno kraštutinumo prie kito.
  • Kontrolierius valdo jūsų valgymo, svaiginimosi, seksualinio gyvenimo, azarto impulsus. Dažniausiai jis veikia priešpriešoje su jūsų dalimi, piktnaudžiaujančia minėtais impulsais. Jis stengiasi visais būdais sulaikyti juos nuo „nutrūkimo nuo grandinės“.

Čempiono paskirtis – jus ugdyti, palaikyti ir neleisti išvešėti kritikui. Kai kritikas persistengia, čempionas gali jums pasakyti: „Viskas gerai, tu esi gera(s) toks koks esi!“ Jei vaikystėje patirtos traumos nedidelės, tikrojo aš užtenka palaikyti savigarbai, ir čempiono, kaip atskiros dalies, nereikia.
Jis turi atsirasti ir pradėti veikti tada, kai kritikai perima valdžią į savo rankas, neleisti jiems užvaldyti emocijų ir minčių. Deja, dažniausiai čempioną reikia išsiugdyti po to, kai kritikai jau „įleido šaknis“, ir dėl jų gyvenimas tapo be džiaugsmo ir pasitenkinimo. Gera žinia ta, kad jį galima išugdyti mumyse visuose ir prie jo galima prieiti, bei jį ištreniruoti dirbant su savimi savarankiškai, ar su specialisto pagalba.

Šaltiniai:
Self Therapy - Jay Earley, PhD
Exploring Your Own System – Derek P. Scott
Healing Your Emotional Self - Beverly Engel

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.