2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Gyvenimo prasmė - planas gyvenimui

Neseniai, klausydamas knygos apie tai, kaip produktyviai atlikti darbus (Geting Things Done - David Allen), gavau pakartotiną klausimą sau pačiam, kurį visai neseniai uždavė viena pažįstama. Klausimas buvo paprastas:

– Juliau, kokia tavo gyvenimo prasmė?

Knygoje jis buvo užduotas kitaip, tiksliau sakant, net neužduotas konkrečiai, tačiau viskas susivedė į tą patį, labai teisingą klausimą.

"Kokia yra Jūsų gyvenimo prasmė?"

Čia tiesiog pasakysiu, kaip aktyvių ir aiškių veiksmų planas priklauso nuo to, atrodo, retorinio klausimo. Visi mūsų dabartiniai veiksmai veda prie kažkokios būsenos ar  tikslo (nesvarbu, suvokiame mes tai ar ne). Tai, ką darome dabar, šią akimirką, turės įtakos mūsų gyvenimui po 20 metų. Todėl turint platų požiūrį į tai, kas vyksta gyvenime, galima produktyviai ir kryptingai paskirstyti savo laiką remiantis prioritetais. O kad būtume produktyvūs, dėmesio koncentracija – vienas svarbiausių faktorių. Taigi, žinodami atsakymą į pagrindinį klausimą, galite koncentruoti dėmesį į esminius dalykus, planuodami ir aiškiai suprasdami, kodėl darote vieną ar kitą veiksmą dabar.

Taigi, pradedant smulkiais žingsneliais, kur turėtumėte koncentruoti savo dėmesį:

  • Dabar – tai, kas vyksta, gyvenime dabar ir ką norite padaryti šiandien, savo einamuosiuose projektuose. Šios užduotys išplaukia iš projektų sąrašo.
  • Einamieji projektai – tai dabar vykdomi projektai (autorius projektais vadina viską, ko negalima atlikti vienu paprastu veiksmu). Čia jūsų dėmesys koncentruojasi į savaitės ar mėnesio bėgyje planuojamus darbus. Projektai kyla iš jūsų atsakomybių sričių.
  • Atsakomybės sritys – kur jūsų energija turi būti nukreipta pagal dabartinius jūsų įsipareigojimus? Už ką esate atsakingi? Tai gali būti įsipareigojimai šeimai, finansiniai, darbiniai, verslo ar partnerystės  įsipareigojimai. Šie įsipareigojimai atsiranda dėl to, kad turite trumpalaikių tikslų.
  • Trumpalaikiai tikslai – metų – dviejų tikslai, kuriuos norite pasiekti. Žinoma, jie – ilgalaikės vizijos dalis. Jų siekdami artėjate prie savo vizijos.
  • Vizija – tai jūsų norai ir tikslai, kuriuos norite įgyvendinti penkerių ar daugiau metų bėgyje. Tai kryptis kuria prasmingai juda jūsų gyvenimas. Ji iš plaukia iš... taip, to paskutinio etapo, tai:
  • Gyvenimo prasmė, paskirtis. Jei žinote kodėl gyvenate, koks jūsų gyvenimo tikslas ir paskirtis, galite pagal tai dėliotis visus kitus, mažesnius elementus.
Nežinau, kaip jums, tačiau man, šis struktūrizavimas, buvo aiškiausia strateginio planavimo pamoka, padėjusi galutinai nusistatyti savo gyvenimo kryptį ir viziją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.